Redactie
Redactie Zwanger 6 jun 2018

Zwangerschapskwaaltjes in het derde trimester

Tijdens je zwangerschap krijg je last van verschillende kwaaltjes. Van gênant tot gewoon vervelend. Het naar de wc gaan gaat je ineens niet meer zo makkelijk af en voor sommige vrouwen behoort misselijkheid tot vaste kost. Lees hier welke kwaaltjes in het derde trimester kunnen voorkomen.

Kwaaltjes in het derde trimester

De laatste loodjes wegen het zwaarst en een paar van de minst fijne kwaaltjes hebben dan ook op je gewacht. In het derde trimester van je zwangerschap kun je bijvoorbeeld te maken krijgen met aambeien, urineverlies, slapeloosheid, spataderen en striae

Aambeien

Aambeien zijn gezwollen aders rond je anus. Het is een vervelende kwaal die pijn en jeuk veroorzaakt. Aambeien komen meestal door obstipatie. Drink voldoende water en eet vezelrijke producten. Hierdoor gaat de stoelgang makkelijker.

Urineverlies

Je baarmoeder drukt tegen je blaas, ook kan je baby ertegenaan schoppen. Hierdoor kun je tijdens een enorme lach-, nies-, of hoestbui wat urine verliezen. 

Ischias

Bij ischias heb je last van een stekende en branderige pijn in je beenzenuw. Hierdoor is rechtop staan soms lastig. De pijn kan verlicht worden door de plek te masseren, te verwarmen of juist te koelen.

Jeuk

Jeuk op je buik ontstaat door het oprekken van je huid. Je kunt de jeuk verminderen door met een aardappel over je buik te wrijven. Bij jeuk op andere plekken is het raadzaam om je huisarts op te zoeken. Jeuk kan namelijk wijzen op ijzergebrek.

Kortademigheid

Een sprintje trekken zat er sowieso al niet meer in, maar doordat je baarmoeder tegen je middenrif drukt, kun je na het beklimmen van de trap al naar adem snakken. 

Slapeloosheid

Door je buik kun je niet meer lekker liggen zoals je gewend bent als je gaat slapen. In slaap komen is dan moeilijk. Door de gebroken nachten kun je ook erg vermoeid zijn. Raadpleeg hier handige slaaptips»

Spataderen

Je hormoonspiegel verandert en de hoeveelheid progesteron neemt toe. Hierdoor verslappen je vaatwanden en kunnen de aderen gemakkelijk uitzetten, waardoor een spatader ontstaat.

Striae

Doordat je huid snel opgerekt wordt ontstaat er striae. Striae zijn onderhuidse scheurtjes van het bindweefsel en worden ook wel zwangerschapsstriemen of groeistrepen genoemd. Deze kwaal is niet te voorkomen.

Vochtophoping

Daar is de boosdoener progesteron weer. Door dit hormoon houd je vocht vast en krijg je dikke enkels, handen, vingers en onderbenen. Deze vorm van vochtophoping wordt ook wel oedeem genoemd.

Lees hier alles over de gênante kwaaltjes tijdens je zwangerschap »

Bekijk hier ook de kwaaltjes die voorkomen in trimester een en twee

of volg de ontwikkeling van je baby in ons zwangerschapskalender

Reageer op artikel:
Zwangerschapskwaaltjes in het derde trimester
Sluiten