Redactie
Redactie Zwanger 6 jun 2018

Zwangerschapskwaaltjes in het eerste trimester

Tijdens je zwangerschap krijg je last van vervelend en soms zelfs gênante kwaaltjes. Welke kwaaltjes staan je in het eerste trimester allemaal te wachten? Wij zetten het voor je op een rij.

In het eerste trimester kun je vooral last krijgen van je borsten, buikpijn, misselijkheid en een opgeblazen gevoel. Veel vrouwen merken zelfs aan hun gevoelige borsten of de misselijkheid dat ze zwanger zijn.

 • Borsten
  Als je net zwanger bent, ondergaan je borsten een hele verandering.  Ze worden groter, gevoeliger en je tepels krijgen een donkerdere kleur. Je borsten bereiden zich voor op de melkproductie zodat je na je bevalling borstvoeding kan geven.
   
 • Buikpijn 
  De pijn in je buik krijg je door je groeiende baarmoeder. Deze pijn is volkomen normaal. Als je naast buikpijn ook bloedverlies krijgt, is het verstandig om contact op te nemen met je verloskundige. Lees hier meer over bloedverlies tijdens je eerste trimester »
   
 • Hoofdpijn
  Door alle hormonale veranderingen in je lichaam kun je last van hoofdpijn krijgen. Probeer te rusten en neem eventueel een paracetamol. Dit mag je tijdens je zwangerschap beperkt gebruiken. Lees wel altijd goed de bijsluiter. 
   
 • Misselijkheid
  Door het HCG hormoon kun je tijdens de eerste maanden van je zwangerschap misselijk zijn. De één heeft er alleen ’s morgens last van en de ander de hele dag. Rond de twaalf á zestien weken wordt de misselijkheid gelukkig meestal weer minder. Als je heel veel overgeeft, is het verstandig om je arts te waarschuwen in verband met uitdrogingsverschijnselen. Het kan zijn dat je last hebt van Hyperemesis Gravidarum (HG). Lees hier meer over HG » 
   
 • Opgeblazen gevoel
  Het zwangerschapshormoon progesteron is de boosdoener van een opgeblazen gevoel. Je darmen werken langzamer en je houdt meer vocht vast. Let op je voedingspatroon en drink minstens 2,5 liter water per dag. 

Tip van de redactie

Bekijk hier ook de zwangerschapskwaaltjes die voorkomen in je tweede trimester en derde trimester.

of volg de ontwikkeling van je baby in ons zwangerschapskalender

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.