Redactie
Redactie Zwanger 6 jun 2018

Zwangerschapskwaaltjes in het tweede trimester

Tijdens je tweede trimester kun je last krijgen van kwaaltjes zoals brandend maagzuur, bandenpijn en harde buiken. Ook kun je ineens heel vergeetachtig of klungelig zijn, gelukkig kun je de schuld mooi op de hormonen schuiven! Bekijk hier van welke kwaaltjes je nog meer last kunt krijgen.

Bloedneus

Jouw slijmvliezen in je neus zijn extra doorbloedt. Hierdoor kun je ineens last krijgen van een bloedneus. Snuit je neus dus altijd voorzichtig en stop extra zakdoekjes in je tas. Je kunt je bloedneus stoppen door beide neusvleugels dicht te knijpen ter hoogte van het neustussenschot.  Ook kun je bij de apotheek een speciale gel kopen die je bloedneus kan stoppen. Deze gel is niet schadelijk voor je kind. 

Gevoelig tandvlees

Je tandvlees is tijdens de zwangerschap iets gevoeliger. Poets je tanden regelmatig en voorzichtig, pas op dat je niet te hard poetst. Je tandvlees kan dan sneller gaan bloeden. Soms kan een extra controle bij de tandarts ook geen kwaad. Lees hier alles over je gebit tijdens je zwangerschap »

Brandend maagzuur

Rond de twintigste week van je zwangerschap krijg je vaak last van brandend maagzuur. Het hormoon progesteron beïnvloedt al je spieren en dus ook het klepje dat je maag afsluit. Hierdoor kan er maagzuur in je slokdarm omhoog komen.  Het feit dat je groeiende baarmoeder steeds meer tegen je maag aandrukt, helpt ook niet.

Bandenpijn

Door je groeiende baarmoeder komt er veel spanning op je spieren te staan. Deze rekken steeds een stukje verder uit, waardoor je een vervelende en stekende pijn krijgt. Een speciale band voor je buik kan een oplossing zijn, maar vaak is er weinig te doen aan bandenpijn. Lees hier alles over bandenpijn»

Harde buiken

Je harde buik ontstaat door het samentrekken van je baarmoeder. Het voelt alsof je kramp hebt. Het doet geen pijn, maar prettig is het niet. Harde buiken worden ook wel oefenweeën genoemd. Meestal ontstaan harde buiken als je te veel gedaan hebt, ook kan stress de boosdoener zijn. Luister naar je lichaam en neem rust. 

Haar en nagels

Je vinger- en teennagels kunnen tijdens je zwangerschap sterker worden en harder gaan groeien. Ook groeit je haar sneller, valt het minder uit en glanst het meer.

Zwangerschapsmasker

Een zwangerschapsmasker wordt veroorzaakt door een pigmentstoornis. Hierdoor ontstaan donkerbruine vlekken op de huid. Deze vlekken komen vooral voor in het gezicht, maar het kan zich ook uitbreiden naar je hals en armen. Om een zwangerschapsmasker te voorkomen is het verstandig om het zonlicht te vermijden. Als je wel in de zon wilt zitten moet je goed smeren! 

Zwangerschapsstreep

Je kunt tijdens je zwangerschap een donkere streep over je buik krijgen van je navel tot je schaambot. Dit noemen we een zwangerschapsstreep en is niet gevaarlijk. De streep verdwijnt na je zwangerschap gelukkig weer.

Lucht in je darmen

Door extra lucht in je darmen is het laten van een boer of scheet af en toe niet meer te voorkomen. Niet echt charming, maar het hoort er nu eenmaal bij.

Zwangerschapsdementie

Tijdens je zwangerschap kan je enorm onhandig en vergeetachtig zijn. Het gaat vanzelf weer over en je hebt een goed excuus als je wat laat vallen of een afspraak vergeet. Na de zwangerschap zijn deze klachten ook direct weer verdwenen.

Lees hier welke zwangerschapsklachten je niet mag negeren »

Tip van de redactie Bekijk hier ook de zwangerschapskwaaltjes die voorkomen in je eerste trimester en derde trimester. of volg de ontwikkeling van je baby in ons zwangerschapskalender
Reageer op artikel:
Zwangerschapskwaaltjes in het tweede trimester
Sluiten