Redactie
Redactie Lifestyle 6 jun 2018

Zwangerschapsverlof berekenen: zo doe je dat

Zwangerschapsverlof berekenen
Je hebt recht op zes weken zwangerschapsverlof. Het zwangerschapsverlof duurt tot en met de dag van de bevalling. Je moet uiterlijk vier weken voor de dag na de uitgerekende bevallingsdatum met verlof.

Wil je de begindatum van je verlof berekenen? Dit doe je door vanaf de datum waarop je uitgerekend bent, terug te tellen. Neem je minder dan zes weken aan zwangerschapsverlof op? Dan mag je de overgebleven weken optellen bij het bevallingsverlof.

Zwangerschapsverlof en een meerling
Ben je zwanger van een meerling? Dan mag je langer verlof opnemen. Je krijgt twee tot vier weken langer verlof. Daarnaast kun je eerder verlof opnemen. Hiervoor geldt tien tot acht weken vóór de datum waarop je bent uitgerekend. Je moet het verlof uiterlijk 8 weken voor de uitgerekende datum opnemen. Hiervoor moet je vanaf de dag nà de uitgerekende bevallingsdatum tot uiterlijk acht weken terugtellen.

Zwangerschapsverlof en uitkering
Als je een WW-, ziektewet- of loongerelateerde WGA-uitkering krijgt van UWV, gelden er andere verlofstermijnen. Dan gaat het verlof in tussen de zes en vier weken voor de dag na de uitgerekende bevallingsdatum. Je bepaalt zelf op welke dag het verlof ingaat.

Zwangerschapsverlof en feestdagen
Als jouw zwangerschapsverlof samenvalt met een feestdag, krijg je geen extra verlofdagen. En je hebt ook geen recht op een vergoeding. Je kunt dus ook geen dagen inwisselen om op een later moment een vrije dag op te nemen.

Zwangerschapsverlof en cao
Het kan zijn dat jouw werkgever andere afspraken in de cao heeft staan over het zwangerschapsverlof. Het kan zijn dat je bij een feestdag, je verlof op een ander moment in mag laten gaan. In dat geval gelden de afspraken van jouw werkgever.

bron: Rijksoverheid

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Zwangerschapsverlof berekenen: zo doe je dat
Sluiten