Redactie
Redactie Regelen 6 jun 2018

Zwangerschapsverlof: hoe & wat

Iedere vrouw heeft recht op zwangerschapsverlof. Of je nu in loondienst bent, als zelfstandige werkt of een uitkering ontvangt. Maar welke rechten en plichten heb je precies als zwangere vrouw? Lees hier alles over zwangerschapsverlof.

Je hebt recht op 6 weken zwangerschapsverlof en minstens 10 weken bevallingsverlof. In totaal dus minstens 16 weken verlof. Een deel van je bevallingsverlof mag je sinds 2015 gespreid opnemen.

Aanvragen

Je zwangerschapsverlof moet je uiterlijk drie weken voor de uitgerekende datum aanvragen. Je hebt hiervoor een verklaring nodig van je arts of verloskundige, waarin de datum staat waarop je bent uitgerekend. Je werkgever mag zwangerschapsverlof nooit weigeren.

De duur van zwangerschapsverlof

Je zwangerschaps- en bevallings verlof duurt in totaal minstens zestien weken. Wanneer je zwangerschapsverlof ingaat, is afhankelijk van de datum waarop je bent uitgerekend. Op zijn vroegst kun je zes weken voor die datum stoppen met werken en op zijn laatst vier weken.

Je baby wordt te vroeg geboren

Als je eerder bevalt dan je uitgerekende datum dan tel je de dagen dat je zwangerschapsverlof korter duurde dan 6 weken, op bij je bevallingsverlof. Je totale verlofperiode is altijd 16 weken.

Voorbeeld  Als je kiest om zes weken voor de uitgerekende datum te stoppen met werken en je baby wordt 1 week te vroeg geboren dan heb je recht op 5 weken zwangerschapsverlof en 11 weken bevallingsverlof. De week dat je baby eerder wordt geboren wordt dus aan je bevallingsverlof toegevoegd.

Je baby wordt te laat geboren

Als je later bevalt dan dan je uitgerekende datum tel dan de dagen tussen uitgerekende bevallingsdatum en de geboorte op bij de termijn van 16 weken. Je totale verlofperiode duurt dan langer dan 16 weken.

Voorbeeld  Stel dat je zes weken voor je uitgerekende datum stopt met werken en je baby wordt 2 weken na deze datum geboren. Dan heb je acht weken zwangerschapsverlof en tien weken bevallingsverlof. In totaal 18 weken verlof.

Gevolgen voor salaris en vakantiedagen

Er zijn geen gevolgen voor je salaris en vakantiedagen als je met zwangerschapsverlof gaat. Tijdens je verlof krijg je van het UWV je loon voor honderd procent uitbetaald. Vaak loopt dit gewoon via je werkgever, dus merk je zelf geen verschil. Het verlof heeft ook geen invloed op je vakantiedagen, de opbouw daarvan gaat gewoon door. 

6x bijzonder verlof

1) Een tweeling/meerlingenverlof

Al je zwanger bent van een tweeling heb je recht op meerlingenverlof. Het is dan mogelijk om minimaal 8 weken of maximaal 10 weken voor de uitgerekende datum met verlof te gaan. Ook zelfstandigen en gelijkgestelden die een meerling verwachten mogen gebruik maken van dit verlof. Het meerlingenverlof is niet verplicht, je kunt er ook voor kiezen om 4 of 6 weken voor de uitgerekende datum te stoppen met werken. Het bevallingsverlof blijft bij een meerling 10 weken, tenzij je eerder bevalt  dan de uitgerekende datum en je minder dan 6 weken zwangerschapsverlof hebt gehad. Het uitgangspunt blijft dat de totale periode van zwangerschaps- en bevallingsverlof in ieder geval 16 weken moet zijn, maar maximaal 20 weken kan duren als je gebruikmaakt van het meerlingenverlof.

2) Zelfstandig of ZZP’er

Werk jij als zelfstandige? Dan heb je ook recht op een zwangerschaps- en bevallingsuitkering (ZEZ-regeling) . Deze kun je zelf aanvragen bij het UWV. 

3) Een uitkering

Ben jij op dit moment werkloos en ontvang je een WW-uitkering, Ziektewetuitkering of arbeidsongeschiktheidsuitkering? Vraag dan acht weken voor je uitrekendatum het verlof aan bij het UWV. Je ontvangt dan via het UWV een zwangerschapsuitkering. 

4) Ontslag

Als je contract afloopt terwijl je zwanger bent, moet je waarschijnlijk een WW-uitkering aanvragen bij het UWV. Vermeld hierbij dat je zwanger bent. Als je zelf ontslag hebt genomen, kun je zwangerschapsverlof krijgen als je uitgerekend bent binnen 10 weken na je ontslag.

5) Je bevallingsverlof in delen opnemen

Sinds 1 januari 2015 is het mogelijk om de laatste periode van je bevallingsverlof in delen op te nemen. Het gaat om het verlof dat overblijft na 6 weken na de datum van je bevalling. Dit deel van het verlof kunt je gespreid opnemen over een periode van maximaal 30 weken. Je moet dit altijd overleggen met je werkgever. Uiterlijk 3 weken na het begin van je bevallingsverlof die je dit aan te vragen bij je werkgever. Binnen 2 weken dient hij jouw verzoek in te stemmen. Het verzoek mag alleen geweigerd worden het bedrijf ernstig in de problemen komt. Neem je het laatste deel gespreid op dan verandert de totale duur van je verlof hierdoor niet. Ook je uitkering en de manier van uitbetaling blijft hetzelfde. UWV betaalt de uitkering uit alsof je jet verlof in een aaneengesloten periode opneemt.

6) Extra bevallingsverlof bij een ziekenhuisopname kind

Als je kind na de bevalling langer dan een week in het ziekenhuis heeft gelegen dan heb je wellicht recht op extra bevallingsverlof. Zo heb je de mogelijkheid om je baby een aantal weken thuis verzorgen. Dit extra verlof wordt niet toegkend over de 1e week dat je baby in het ziekenhuis lag. Maar als je baby bijvoorbeeld 2 weken in het ziekenhuis moest blijven, dan kan je verlof 1 week langer duren. Afhankelijk van de situatie kan je bevallingsverlof in dit geval maximaal 10 weken langer/extra duren. Op de website van het UWV kun je een berekening maken voor extra bevallingsverlof. 

Mama en Zo leestip: Wil jij weten wat je rechten en plichten zijn als zwangere vrouw? Lees dan het artikel: Werk & zwangerschap: rechten en plichten.

Reageer op artikel:
Zwangerschapsverlof: hoe & wat
Sluiten