Redactie
Redactie Zwanger 8 dec 2020

Zwangersschapskalender: het eerste trimester

6 weken zwanger

Ontwikkeling van je baby

Je baby is nu vijf millimeter ‘groot’ en ontwikkelt zich in razend tempo. Zag je baby er vorige week nog uit als een soort kikkervisje (inclusief staartje), in deze week kun je al armpjes en beentjes onderscheiden! Geen volledige armpjes en beentjes, maar wel de beginselen ervan. Er komen vier bobbeltjes uit het lichaampje die uit zullen groeien tot volledige ledematen.

Het hartje

Ook het hartje van je baby begint deze week duidelijker te kloppen. Er is zelfs al sprake van een primitieve bloedsomloop, dat wil zeggen dat het hartje nog geen bloed door het hele lijfje pompt, maar de basis is wel gelegd. Je kunt het vergelijken met een wegenkaart: de snelwegen zijn druk in ontwikkeling.

Jouw lichaam

Je lichaam werkt hard, dag en nacht. Persoonlijke verzorging wordt daarom steeds belangrijker. Als je nu goed voor je lichaam zorgt, is de kans groot dat je na je zwangerschap minder last hebt van blijvende zwangerschapsstriemen of een lastige huid door de hormonen. Daarover gesproken, hormonen zorgen ervoor dat je anders kan reageren op producten voor je huid en haar. Experimenteer dus met zachtere varianten of pure producten.

Je gezicht

Als je zo’n zes weken zwanger bent, zul je aan je gezicht ook de nodige veranderingen zien. Misschien heb je wat meer pukkeltjes dan normaal of krijg je witte vlekken op je gezicht. Vaak gaat dat allemaal vanzelf weer over. Niet veel over druk maken dus. Door je gezicht iedere dag goed te reinigen en een gezichtscrème te gebruiken (als je dit nog niet deed), blijf je je huid goed voeden. En vergeet niet goed te drinken.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Zwangersschapskalender: het eerste trimester
Sluiten