Redactie
Redactie Zwanger 8 dec 2020

Zwangersschapskalender: het eerste trimester

7 weken zwanger

Ontwikkeling in je buik

Je bent al bijna twee maanden zwanger. Waar het embryo eerst nog vier kleine uitstulpingen had, zijn die nu uitgegroeid tot echte armpjes en beentjes. Inclusief alle vingertjes en teentjes. Met de nadruk op -tjes, want alles is nog heel erg klein. Je baby is immers nog maar 1 centimeter groot.

Het gezichtje van je baby begint zich ook te tekenen en de basis wordt gelegd voor het gehoororgaan. Je baby kan nu nog namelijk niets horen, maar over veertien weken wel. Het hartje heeft nu vier hartkamers die het bloed goed rond kunnen pompen.

Jouw lichaam

Je baarmoeder groeit aanzienlijk. Doordat hij steeds groter wordt, begint hij nu ook op je blaas te drukken. Deze krijgt minder ruimte wat resulteert in dat jij misschien wat vaker moet plassen. Heel normaa allemaal.

Je zult merken dat je inwendige organen zich de komende maanden zullen moeten aanpassen aan de groeiende baarmoeder. Dat kan zorgen voor wat ongemak. Het duurt niet lang voordat de organen hun nieuwe plek in je buik hebben gevonden.

Kraamhulp

Als je bevallen bent, komt de kraamhulp je helpen bij de dagelijkse verzorging van je baby, het huishouden en zorgt ze voor jou. Zo heb jij alle tijd om te wennen en te genieten van de eerste tijd met je prachtige baby. Nu is een goed moment om even te checken bij je zorgverzekering hoeveel uren kraamzorg je vergoed krijgt. Als je de jaarwisseling zwanger meemaakt, is het slim om misschien te switchen van zorgverzekering voor extra zorg.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Zwangersschapskalender: het eerste trimester
Sluiten